Kunnanjohtajan tervehdys Tyrjän taistelun muistopäivässä 7.8.2021

Hyvä juhlaväki!

Parikkalan kunnan ja Uukuniemen pitäjän vahvuuksia ovat alueen ainutlaatuinen luonto Saimaan ja Laatokan välisellä vyöhykkeellä, kohtuullisesti hoidettu talous, alhainen kuntavero, saatavilla olevat ja myös pitäjille hajautetut kuntapalvelut, alueen yhteydet eri liikennemuodoilla ja elämisen vakaus ja turvallisuus. Meillä on asiat varsin hyvin ja päätöksenteko tulevaisuudesta on omissa käsissä.

Toki väestöpohjan ja ikärakenteen kehitys on meillä laskeva samoin kuin muilla Itä-Suomen peruskunnilla. Syntyvyyden kehitys koskee laajempaakin aluetta, koko Suomea, jopa läntistä Eurooppaa. Ehkä sitäkin huolestuttavampaa on opintonsa päättäneiden nuorten muuttaminen kasvukeskuksiin tai muualle maakunnan alueelle. Jo nyt voidaan puhua tietyillä aloilla työvoimapulasta, eikä tilanne tule helpottumaan. Oikeastaan tästä syystä pidetään työperäisen maahanmuuton lisäämistä eräänä keskeisenä ratkaisuna peruskunnissa nähtävissä olevaan kehitykseen.

Olemme hieman yli vuoden eläneet poikkeusaikaa, missä koronapandemia on pannut polvilleen koko maailman ja mitä oikeastaan kukaan ei ole pystynyt tässä mittakaavassa ennustamaan. Toivottavasti neljättä aaltoa ei tule ja pääsemme vähitellen palaamaan uuteen normaaliin. Näyttää siltä, että joiltakin osin olemme palaamassa perusasioihin, jotka saattavat avata meille uusia mahdollisuuksia. Niistä esimerkkeinä monipaikkaisuus, paikallisten palvelujen tehokkaampi hyödyntäminen ja kotimaan matkailun kasvu. Mahdollisuuksiin kannattaa tarttua ja toimenpiteet voivat hyvinkin vähentää väestö- ja työpaikkakatoon liittyviä uhkia. Uukuniemellä on tässäkin mielessä toimittu esimerkillisesti ja laajemminkin alueellista vetovoimaa lisäten.

Täällä Etelä-Karjalassa elämme historian tutkimuksen kannalta mielenkiintoisella alueella. Vaikka nykyisin toteamme valtakunnan rajan yhdistävän ja erottavan, on satojen vuosien takaa palautettava mieleen useita itää ja länttä erottaneita tapahtumia aina Pähkinänsaaren rauhasta 1323, verokantopiirien ja ortodoksisen seurakunnan syntyyn ja siirtymiseen Stolbovan rauhassa 1617 Ruotsin valtakunnan yhteyteen puhumattakaan Suomen sodista, joiden jälkeen pääosa kunnasta jäi Neuvostoliiton alueelle.

Oikein mukavaa kesää kaikille. Ja turvallista kotimatkaa täältä matkustaville.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Vesa Huuskonen

Vesa Huuskonen