Tervehdys 13.3.2019 Talvisodan päättymisen muistotilaisuudessa Uukuniemellä

Kuva on Uukuniemen kirkosta v. 2017

Talvisodassa Suomi taisteli olemassaolostaan. Suomi ei ollut varautunut taistelemaan yksin suurvaltaa vastaan. Sota alkoi 30.11.1939 ilman sodanjulistusta, myös kotirintama sai kokea sodan kauhuja heti alkamispäivänä vihollisen pommittaessa 16:sta paikkakuntaa.

Talvisota oli Suomelle torjuntavoitto. Neuvostojohto kuvitteli valtauksen tapahtumassa muutamassa viikossa. Näin ei todellakaan tapahtunut. Heikosti talveen varautuneet ja meidän olosuhteisiimme heikosti koulutetut joukot hyytyivät pakkaseen ja suomalaisten joukkojen sitkeään puolustukseen. Raatteessa divisioona tuhottiin lähes täydellisesti. Neuvostojoukkojen materiaalinen ja miehistöylivoima pakotti yksin suurvaltaa taistelleen Suomen rauhaan kovin ehdoin.

Uukuniemen miesten sotareissu alkoi syksyllä -39 ylimääräisillä kertausharjoituksilla Lahdenpohjassa. Suurin osa heistä sijoittui JR 34:n viidenteen komppaniaan. Kuuluisin taistelupaikka oli Kollaan joki, jonka voimme nähdä kirkkomaan sankarihaudoilla. Moskovan rauhassa 4/5 osaa pitäjän maa-alasta jäi Neuvostoliiton puolelle. 4000 uukuniemeläistä joutui etsimään uuden kodin.

Raja erottaa ja raja yhdistää. Venäjä on suuri mahdollisuus. Sen uhkaa ei voi täysin ohittaa. Venäjä on väistämättä naapurimme, jonka kanssa on tultava toimeen. Olemme Kaakkois-Suomessa paljon hyötyneet taloudellisesta yhteistyöstä Venäjän kanssa, mikä näkyi erityisesti 2000-luvun alussa. Venäjän toiminta Krimillä ja Itä-Ukrainassa on johtanut pakotteisiin, mikä on vaikuttanut laskevasti kauppaan ja rajaliikenteeseen, eikä tulevaisuuden osalta voi varmasti kehitystä ennustaa.

Eilen julkaistiin ”Voiman Venäjä” – raportti, joka kuvaa ja tarkastelee Venäjän nykytilaa ja tulevaisuutta turvallisuuden näkökulmasta. Toivottavasti raportti kuluu myös päättäjiemme käsissä. Heidän vastuullaan on rajaturvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvät päätökset, jotka on tehtävä suhdanteista riippumatta.

Uukuniemellä on järjestötoiminnassa perinteet, joiden tukemana on pidetty tämä seutu elinvoimaisena. Kiitos siitä. Tämäkin tilaisuus ja perinneyhdistyksen aktiivinen toiminta osoittaa, että perinne jatkuu ja löytää varmasti uusia muotona. Ensi vuonna vietämme tätä muistotilaisuutta 80-vuotistapahtumana tavanomaista juhlavimmissa merkeissä.

Toivotan kaikille oikein hyvää muistotilaisuutta ja hyvää kevään jatkoa!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Vesa Huuskonen

Vesa Huuskonen