Kirjoitus Sotilasaikakausilehdessä 2/2019

04042019 sotilasaikakausilehti

Rajaupseerina kohti eduskuntaa

Sain rajaupseerina palvella laaja-alaisesti erilaisissa tehtävissä. Rajavartiolaitoksessa tiivis Venäjä- ja lähialueyhteistyö laajeni 1990-luvulla nopeasti kansainvälistyvässä toimintaympäristössä Euroopan unionin puitteissa toteutettavaan konkreettiseen ja myös tulokselliseen kanssakäymiseen. Siirtyminen vuonna 2005 operatiivisista tehtävistä henkilöstöalalle ja miltei heti työnantajan edustajana sovittelemaan Rajavartioliiton lakkoa opetti kantapään kautta käymään neuvotteluja haasteellisessa ja paineisessa tilanteessa, jossa julkisuus oli päivittäistä. Tämä henkilöstöjohtamisen korkeakoulu opetti paljon ja erityisesti luottamaan omiin kykyihin. Jo kadettina olemme oppineet, ettei mikään tehtävä ole mahdoton.

Upseerin perusosaamista on kyky toimia määrätietoisesti ja tehtävä kirkkaana mielessä silloinkin, kun vaikeudet seuraavat toisiaan. Vaikka kyse on erityisesti kriisiajan valmiudesta, testataan sitä ajoittain myös rauhan aikana.

Raja- ja merivartiokoulun johtajan pestin lähestyessä loppuaan pohdin mahdollisuuksiani hyödyntää osaamistani reservissä. Kun Parikkalassa avautui kunnanjohtajuus, päätin hakea tehtävää. Arvioin mahdollisuuteni hyväksi. Kuntahallinto muistuttaa valtionhallintoa ja katsoin pääseväni perille hallintoon ja johtamiseen niihin paneutumalla. Kunnanjohtajana menestyminen on edellyttänyt laadukkaan asioiden valmistelun ohella hyvää yhteistyötä luottamushenkilöstön ja yhteistyötahojen kanssa. Saamani palautteen perusteella olen saanut Parikkalassa tilanteen hyvin hallintaan, vaikka parannettavaa aina löytyy.

Kunnanjohtajan tehtäviin kuuluu maakunnallinen ja seudullinen yhteistyö niin kuntayhtymien kuin kuntien kanssa. Kuntarakenneuudistuksen kariuduttua on Etelä-Karjalassa kuntapäättäjien huomio kiinnittynyt maakunta- ja soteuudistukseen, jonka valmisteluun olen perehtynyt siitä huolimatta, ettei lopputuloksesta ole vieläkään täyttä varmuutta. Kun pari vuotta sitten oli nähtävissä maakuntavaalit joko syksyllä 2018 tai viimeistään keväällä 2019, lupauduin kysyttäessä vaaleihin ehdokkaaksi. Katsoin tällä tavoin pääseväni jatkossa vaikuttamaan maakunnan kehittämiseen myös peruskunnan näkökulmasta. Sittemmin em. vaalien siirryttyä tuli ajankohtaiseksi myös eduskuntavaaliehdokkuus, johon hieman yllättäen sain tiedustelun puolueen piiristä, eikä minua pitkään tarvinnut siihen houkutella varsinkin, kun vaimo ja lähipiiri antoivat siihen täyden tukensa. Olen varma, että osaamisellani on käyttöä Arkadianmäellä.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Vesa Huuskonen

Vesa Huuskonen